vrouwenwijk.lokeren

vrouwenwijk.lokeren
W I J K C O M P O S T E R I N G

STRATEN

ELVIRE BOELENSSTRAAT
wijwatervat met gedenkplaat Moederhuis Lokeren (nr: M/2006/1666)
 
   Collectie: geboorte en doop, Lokeren, publiek
   Objectnaam: wijwatervat
   Afmetingen: 203 x 138  cm
   Materiaal: natuursteen, marmer
   Datering: 1933
Beschrijving:

neobarokke gedenkplaat oprichting moederhuis in witte steen met ronde boog bovenaan, boord met voluten onderaan en pilasters aan de zijkanten. in reliëf is, onder het wapenschild van de Stad Lokeren (raap en rooster) volgende tekst uitgekapt: "MOEDERHUIS "Stichting Elvire Boelens" in 1933 door de Commissie van Openbaren Onderstand verwezentlykt. Van Wymersch Fernand, Voorzitter. Bracke Cesar, De Hauwere Arthur, Gyssens Romain, Van der Straeten Bernard, Van de Voorde Georges, Van Winckel Emiel, Vervaet Theofiel, Leden. Vermeire, Leon, Ontvanger, Secr. De Maen, Hubert, Bouwmeester." Onder de plaat bevindt zich een halfrond zwart marmeren wijwatervat op een zware versierde voet. De pilasters van de gedenkplaat lopen langsheen het wijwatervat door tot op de grond.


GABRIELLA VAN CAENEGHEMSTRAAT


Gabriella Van Caeneghem

 

Maakte de oprichting mogelijk van de Katholieke Vlaamse Hogeschool voor Vrouwen (1919).

 Gabriëlla Maria Catherina Van Caeneghem (1887-1958), later zuster Gabriël-Maria van het H.

Hart. Lerares letterkunde in het middelbaar onderwijs. Eerste voorzitster van de Katholieke

Vlaamse Meisjesbeweging, bezielster van de Sinte-Lutgardisgilde.

 


IRMA DE VUYSTSTRAAT
Irma De Vuyst

  

eerste vrouwelijk gemeeenteraadslid van Lokeren (1921-1942)



LEONIE VAN MOERSTRAAT
Leonie Van Moer

 

eerste vrouwelijke universiteitsstudente van Lokeren



ANNA MARIA COGENSTRAAT
Anna Cogen


 

In 1928 kocht Anna Cogen van de familie Cock het “Hof ter Beuken”, gelegen in een uitgestrekt park aan de Groendreef te Lokeren. Nijveraar Hubert Cock en zijn echtgenote Virginie hadden het landhuis in 1920 gekocht van de oorspronkelijke eigenaar en bouwheer George Schaetsaert. Hij was een telg uit een gegoede Gentse familie, die in de jaren 1850, in de periode van de aanleg van de spoorweg Antwerpen-Gent op de linker Durmeoever, het grote terrein had aangekocht, er een villa had gebouwd en een tuin met parkallures had aangelegd. George Schaetsaert had in 1914 de Gentse architect Prosper Alfred Buyck opdracht gegeven een volledig nieuw landhuis te bouwen. Hij heeft er echter nooit gewoond, en op 5 maart 1920 verkocht hij de onafgewerkte villa aan Hubert Cock, die onmiddellijk werk maakte van de afwerking van het interieur. Of het echtpaar Cock de villa ook effectief heeft bewoond, is door een gebrek aan archiefstukken niet meer uit te maken.

Feit is dat Anna Cogen, die na de Eerste Wereldoorlog de villa van George Schaetsaert reeds had willen kopen, maar als gevolg van financiële perikelen daarvan had moeten afzien, in 1928 de nieuwe eigenares werd van het “Hof ter Beuken”. De stad Lokeren heeft het domein in 1976 aangekocht van haar dochter en heeft er de academie voor muziek en woord in ondergebracht.

Anne-Marie Cogen (1891-1962), soms “ La belle Anna ” genoemd, was een opmerkelijke vrouw, die de leiding had over een van de belangrijkste haarsnijderijen van Lokeren, aan de Heirbrug. Zij had talrijke internationale zakenrelaties, een groot sociaal gevoel voor de minderbedeelden en een ruime kennissenkring, waartoe heel wat schilders en beeldhouwers behoorden. Haar bewogen levensloop werd uitvoerig beschreven door haar dochter Anne-Marie in het tijdschrift “De Souvereinen” van de Heemkring van Lokeren (december 1994).

Na de aankoop van het “Hof ter Beuken” heeft Anna Cogen nog de definitieve afwerking moeten verzorgen.

Hoe zij in contact is gekomen met Geo Verbanck, is niet meer geweten, maar hij kreeg de opdracht voor een twee meter hoog bas-reliëf voor de linker zijgevel van de villa. Het stelt de “Schone Kunsten” voor, uitgebeeld door een schaars geklede man en vrouw met een harp.

In het begin van de jaren 1930 kapte Verbanck het 80 cm hoge borstbeeld van Anna Cogen in witte marmer en ook de kopjes van de beide dochters, Anne-Marie (°1929) en Monique (°1931). Van hun oudere halfbroer Jean (°1909) maakte hij een bas-reliëf als universiteitsstudent. Het borstbeeld van Anna Cogen staat in de hal van Hof ter Beuken; de kopjes van de dochters bevinden zich bij Anne-Marie en bij Monique zelf; het bas-reliëf van Jean bevindt zich in het Stedelijk Museum van Lokeren.


Verbanck kapte ook twee tuingarnituren in zandsteen in de vorm van een zittende vrouw met aan haar voeten een hond, om aan weerszijden van de oprit naar het park te prijken. Toen Anna Cogen in 1935 een ruime villa in Knokke liet bouwen, bracht zij die tuinbeelden naar daar over.

In 1936 bood het personeel van haar haarsnijderij, de “Anciens Etablissements Epouse P. Jacobs (A. Cogen)” haar een bronzen huldeplakket aan, dat werd ingemetseld in haar kantoor. Ook dit werk van Geo Verbanck bevindt zich thans in het Stedelijk Museum van Lokeren.


 
MARGRIET UTENHOVESTRAAT
Het begon reeds in 1201 toen Ermentrude Utenhove , met familiesteun, een eerste Maria-hospitaal voor de armen oprichtte bij de St-Michielskerk te Gent (nadien ook nog het AZ Maria Middelares en het Bijlokehospitaal) , plaats van huidig Pand. Om stabiliteit te verzekeren stichtte diezelfde Ermentrude ook een kloosterorde Cisterciënzer-zusters in 1215, met zetel te Lokeren (nu nog steeds Nonnenbos genoemd); die orde kreeg meteen het beheer van het hospitaal.
Deze gemeenschap verbleef daar slechts tot 1247, de ligging van het klooster bleek immers niet bepaald ideaal, de bodem was er onvruchtbaar en drinkbaar water voor handen hebben was een probleem. Er moest uitgekeken worden naar een gunstigere vestigingsplaats. Deze werd gevonden in Heusden.
Eerste abdis was Margriet Utenhove, een zus van Ermentrude. Onder haar leiding werden ook scholen opgericht te Lokeren met als eerste ‘Ouden Bosch’ te Lokeren.
Familieleden van Utenhove liggen aan de basis van hospitalen en scholen die nog altijd bestaan te Gent, leverden een groot aantal schepenen, meerdere raadsheren in de Raad van Vlaanderen, humanisten en schrijvers. De familie had op de Vrijdagmarkt te Gent een mooi 'Utenhovesteen' ( vernield om plaats te maken voor 'Ons Huis') maar er waren ook Huizen Utenhove in de Volderstraat, Onderbergen, Scheldestraat en Veldstraat. Ze waren 'erfelijke lieden' te Gent, (beschouwd als oudste Gentse families) met specifiek adviesrecht.
Tot op heden zijn er in Nederland en Duitsland nog verschillende families van adel die stammen uit deze boom.
Het wapenschild van de familie Utenhove.
http://www.tillo.be/exhibits/utenhove.jpg
 
 
YVONNE WAEGEMANSSTRAAT
YVONNE WAEGEMANS
Yvonne Waegemans werd te Lokeren geboren op 29 maart1909. Toen zij drie jaar was, stierf haar moeder in het kraambed. Haar vader herhuwde. Tijdens Wereldoorlog I verbleef het gezin in Nederland.
Yvonne Waegemans liep school tot haar vijftiende en werd dan op eigen verzoek winkeldochter in een kruidenierszaak. In 1924 werd ze door een Lokerse firma aangeworven als hulpboekhoudster. Later werd ze boekhoudster, secretaresse en tenslotte bibliotecaresse bij het Ministerie van Nederlandse Cultuur.
Haar omvangrijk oeuvre bestrijkt verscheidene genres. In 1926 publiceerde ze haar eerste sprookjes en gedichten. Vanaf 1930 schreef ze jeugdtoneel. Later volgden ook poppenspelen en liedjes. Zij was een regelmatig medewerkster van o.a. "Averbode's Weekblad" en "Zonneland" en mag ontegensprekelijk aanzien worden als onze grootste en meest gewaardeerde sprookjesvertelster bij meerdere generaties.
Yvonne Waegemans overleed te Wilrijk op 1 januari 1991.
 
 
 
 
Bibliografie:
* De ridder van O.-L.-Vrouw (Vlaams Filmke, jeugdverhaal, 1927)
* Het vruchtbare vogelnest (Vlaams Filmke, jeugdverhaal, 1928)
* Wat het hoedje vertelt (Vlaams Filmke, jeugdverhaal, 1929)
* Tony's kerstgeschenk (Vlaams Filmke, jeugdverhaal, 1930)
* De bewogen reis van Sint-Niklaas (jeugdverhaal, 1931)
* Ridder Guy en andere verhalen (jeugdverhalen, 1932)
* Perelierke en Ginneginneke (jeugdtoneel, 1932)
* De zwerftocht naar het geluk (jeugdtoneel, 1932)
* Piro en Harlekijntje (jeugdtoneel, 1933)
* De wonderbare parel (jeugdtoneel, 1934) (in 1959 omgewerkt heruitgegeven)
* De zonnige tocht (jeugdtoneel, 1935)
* Het lelijke eendje (jeugdtoneel, 1936)
* Wilde winde (poëzie, 1937)
* De kleine wever Johannes (jeugdtoneel, 1937)
* De toverladder (jeugdtoneel, 1937)
* Windewiekje en Flieflodderke (jeugdverhaal, 1939)
* De coloradokever (jeugdtoneel, 1942)
* Het kerstmeisje (jeugdtoneel, 1942)
* Bosmoedertje (jeugdtoneel, 1943)
* De kleine ree (jeugdverhaal, 1944)
* De sprookjesplant (jeugdverhaal, 1944)
* Windewiekje (jeugdverhaal, 1945)
* Almientje (jeugdtoneel, 1946)
* De fluwelen melodie (jeugdtoneel, 1947)
* Kleine blanke garve (poëzie, 1948)
* Wees barmhartig (poëzie, 1948)
* Maria's minnestreel (jeugdtoneel, 1948)
* Op die Gillegonne (jeugdtoneel, 1950)
* Het berkje op de kloostermuur (jeugdverhaal, 1950)
* Flieflodderke (jeugdverhaal, 1950)
* Het beertje Boelala (jeugdtoneel, 1951)
* Patjoepelke en de beer (jeugdverhaal, 1951)
* De blijde mare (jeugdverhaal, 1952)
* De dwaar der liefde (jeugdtoneel, 1952)
* Het beertje Boelala (jeugdverhaal, 1953)
* De kleine kantfee (jeugdverhaal, 1954)
* Trouwe Boelala (jeugdtoneel, 1954)
* Patjoepelke en de wondervis (jeugdverhaal, 1954)
* Wang de wijze vertelt (jeugdverhaal, 1955)
* Katlijne (jeugdtoneel, 1956)
* De oude hoed (jeugdverhaal, 1957)
* Patjoepelke en de bosreuzin (jeugdverhaal, 1957)
* Patjoepelke (jeugdtoneel, 1957)
* Eekhorens te koop (jeugdverhaal, 1958)
* Het bloemenmeisje (jeugdtoneel, 1958)
* Droom en dans (jeugdtoneel, 1959)
* Het zingende hart (?, 1966)
* Fladderveertje (?, 1967)
* Als mijn kindje niet wil slapen (?, 1969)
* Patjoepelke en zijn vriendjes (jeugdverhaal, 1976)
* Patjoepelke, lieve tovenaar (jeugdverhaal, 1977)
* Patjoepelke en de boze paddestoel (jeugdverhaal, 1978)

* Patjoepelke en Pietje Platzak (jeugdverhaal, 1978)
* Patjoepelke, vertel me nog wat (jeugdverhaal, 1978)
* Fei en het spook (jeugdtoneel, 1982)
* De wondere perel (?, 1982)
* Ten het bloemenvadertje (jeugdtoneel, 1984)
* Sprookjes (1984)
* Avanti Joeli! (jeugdtoneel, 1986)
* De kleine vier (jeugdtoneel, 1988)
* Patjoepelke, het goudmannetje (jeugdverhaal, 1988)
* De tijger (jeugdtoneel, 1989)

 
GABRIELLA VAN CAENEGHEMSTRAAT
Gabriella Van Caeneghem
 
Maakte de oprichting mogelijk van de Katholieke Vlaamse Hogeschool voor Vrouwen (1919).
 Gabriëlla Maria Catherina Van Caeneghem (1887-1958), later zuster Gabriël-Maria van het H.
Hart. Lerares letterkunde in het middelbaar onderwijs. Eerste voorzitster van de Katholieke
Vlaamse Meisjesbeweging, bezielster van de Sinte-Lutgardisgilde.